V některých zemích je poměrně běžné mít v supermarketech regály se surovinami typickými pro různé kultury a části světa. V Česku se s tím tolik často nesetkáte. Přece jen nejsme tolik mezinárodní země, nežije u nás tolik cizinců jako jinde. Situace se ale postupně lepší, protože Češi zjišťují, že česká kuchyně je sice fajn, ale i jiné dobroty stojí taky za to.
![](https://zeny-sro.cz/wp-content/uploads/2024/06/photo-1567337710282-00832b415979.avif)
Velké oblibě se těší například indická kuchyně, jejíž potraviny na český trh dodává společnost F. W. Tandoori. Tato rodinná a ryze česká společnost nabízí širokou škálu indických koření a kořenících směsí. Indická kuchyně je od té naší je velmi odlišná, rozmanitá a pikantní. Takže ano, pro dobrý indický pokrm potřebujete především to správné koření.
Kari jako základ indické kuchyně
Kari je určitě jedno z prvních jídel, které si většina lidí vybaví, když se řekne indická kuchyně. Druhů kari je spousta, některé jsou suché, kdy ingredience jen obalíte v kořeněné směsi, jiné mají základ z rajčatové omáčky či kokosu. Všechny druhy jsou ale výrazně kořeněné.
Jako příloha se u indických jídel používají vařená rýže, případně obilná placka. Indické pokrmy jsou pestré. U nás v Česku jsme zvyklí mít maso, přílohu, případně nějakou zeleninu. V Indii si dají omáčku, vařenou rýži, placku, salát, oblohu. Od každého trochu. Indové tradičně jedí rukama, ne příborem tak, jako my.
![](https://zeny-sro.cz/wp-content/uploads/2024/06/photo-1596040033229-a9821ebd058d.avif)
Jaké další suroviny kromě koření jsou typické?
Ze zeleniny hodně používají brambory, květák, batáty. Tradičně se v omáčkách využívají i cibule, rajčata, lilek, mrkev, hrášek a luštěniny – určitě znáte čočkový dhál.
Co se týče masa, zas tak často se s ním nesetkáte, protože v Indii je většina lidí vegetariány. V masitých jídlech se používá kuřecí maso, dále jehněčí a kozí. Na Jihu mají i dary moře.
A indické ovoce? Ananas, papája, banány nebo citrusy nikoho nepřekvapí. V Indii si ale pochutnávají třeba i na čiku (něco jako kiwi a hruška) či žakii (jackfruit).
Jak vidíte, spousta z typických prvků indické kuchyně je k dostání i v našich končinách. Když seženete to správné koření, můžete se pustit do vaření.