Že víno a sýry k sobě chuťově dokonale sedí, jistě víte. Jenže některý sýr dokáže přebýt chuť vína, a naopak každý druh vína nemusí k vámi vybranému sýru tak úplně sedět. Jestli si nejste úplně jisti, jak je vhodně zkombinovat, poradíme vám, co zvolit podle stylu vína.
více v článku...
Když máte doma šumivé nebo bílé víno
Pokud už se vám v lednici chladí šumivé nebo bílé víno a nevíte, který sýr k nim ideálně naservírovat, věřte, že k vínům, jako je Rulandské Bílé, Ryzlink rýnský, Chardonnay, Champagne, Cava nebo Prosecco se nejvíce budou hodit sýry tepelně upravené – fondue nebo raclette.
K lehčím bílým vínům jako je Sauvignon, Veltlínské zelené, Trebbiano, Pinot Grio a samozřejmě Muller Thurgau se nejlépe budou hodit tvrdé a polotvrdé sýry.
Plná bílá vína jako Tramín, Rulandské bílé, Chardonnay, Sémillon nebo Viognier vás překvapí chuťovým zážitkem, když je zkombinujete se sýry s bílou plísní nebo čerstvými druhy sýrů.
Co si dát, když máte sladká bílá a růžová vína
Sladká bílá vína stejně jako ty růžové mají nejraději ženy, ale vychutnat si je může kdokoliv. Když k nim totiž přidáte skvělý sýr – vaše chuťové buňky budou v extázi. Vína, jejichž typickými odrůdami jsou Pálava, Tramín, Tokajské, Sherry nebo Sauternes nejlépe souznění se sýry s modrou plísní nebo se sýry s mytou kůrou. Růžová vína jako je Merlot, Malbec, Zweigeltrebe nebo Grenache doplňte o polotvrdé a měkké sýry.
Co bude sedět k červeným vínům
Kombinace víno a sýry vás dostane, i když najdete doma jen víno červené. Lehčí červené, jako například Svatovavřinecké, Rulandské modré, Modrý Portugal nebo Gamay se bude hodit ke kozím sýrům a všem druhům sýrů tvrdých. Středně plné červené jako je Merlot, Frankovka, Cabernet Moravia, Nebbiolo, Barbera nebo Sangiovese sedne k polotvrdým sýrům a sýrům s mytou kůrou. Hutná červená vína jako Cabernet Sauvignon nebo Dornfelder si rozumí se všemi sýry s modrou a bílou plísní na povrchu.
Návod už máte a konečně můžete začít vychutnávat.