Letošní rok se ponese ve znamení udržitelnosti. Možná si pod tím představíte především recyklaci a ekologická témata. Nicméně udržitelnost se projevuje i ve stravování. V gastronomii se téměř rovná využívání lokálních potravin.
Z místních potravin si můžete rovnou připravit celé menu. Pro inspiraci se můžete vydat do krajů, kde si pochutnáte na skvělých tradičních specialitách.
Udržitelné zdroje
Oproti minulosti se nám daří ekonomicky mnohem lépe, což má za následek nezřízenost v konzumaci potravin i jejich výrobě. Na našich stolech se vyskytuje více masa a uzenin, než tomu bylo u našich předků. Už si ale neuvědomujeme, kolik je potřeba vynaložit vody, energie a potravy, aby to bylo možné. Kus hovězího dobytka spotřebuje za 3 roky téměř 1 300 kg zrní, 7 200 kg sena a 31 m3 vody. Je třeba proto šlápnout na brzdu, pokud by se to nestalo, brzy by nebylo možné zvířata chovat. Proto se klade čím dál větší důraz na to, abychom jedli střídměji, kvalitněji a především lokálně.
Lokální potraviny jsou trendem dneška
Lidé se tedy v současnosti začínají opět obracet k surovinám, které se dají vypěstovat v místě spotřeby. To tedy vede kuchaře v restauracích i hospodyňky zpět k tradiční české či moravské kuchyni. Na jídelních lístcích restaurací se pravidelně objevují sezónní jídla připravená z lokálních potravin.
Velkou výhodou je to, že se místní potraviny dostanou ze záhonů na talíř, velmi rychle, což má pozitivní vliv na kvalitu i obsah vitamínů a dalších látek.
České speciality
Na českou kuchyni měly vliv okolní země. Patrný je především vliv rakouské a německé kuchyně. Nicméně i přes to, že nejsme zrovna velká země, jsou velké rozdíly mezi pokrmy typickými pro jednotlivé části naší republiky.
Severní Čechy
Severočeský kraj patří mezi ty drsnější, ale na druhou stranu je hodně úrodný a bohatý na chmel. Pivo probouzí chuť k jídlu a spojuje se s ním spousta specialit. V severních Čechách to budou především česnečka a pokrmy s houbami.
Jižní Čechy
Když se řekne jižní Čechy, mnoho z nás vidí rybníky a úrodnou krajinu. Třeboňsko patří mezi největší producenty ryb, především kaprů, ochutnat můžete například kapří hranolky nebo kapra na modro. Vynikající jsou i mléčné výrobky, které se tu vyrábějí od nepaměti. Odsud pochází oblíbená krémová kulajda.
Ze sladkých specialit tu narazíte na legendární žahour, omáčku z lesních plodů, cukru a smetany, která se používá na lívance.
Východní Čechy
Východočeši milují perník, ten pardubický je vyhlášený i daleko za hranicemi. Vyváženost sladké chuti obstarává uzené maso, které se nejčastěji podává s hrachovou kaší. Na východě se hodně vaří i z brambor a hub. V horách je to časté jídlo především proto, že tento kraj nebyl příliš bohatý. Nicméně, legendární krkonošské kyselo si jistě nenecháte při návštěvě Krkonoš ujít.
Západní Čechy
Plzeňsko nás proslavilo chmelovým mokem po celém světě. Pivo se tu objevuje i v jídle, používá se jako dochucovadlo ve slané i sladké kuchyni. O kousek západněji, na Karlovarsku zase propadli knedlíkům – o karlovarském knedlíku jste jistě slyšeli.