Nejlepší rychlé polévky: 3 recepty, které se vyplatí znát

0
366

Některá jídla je zkrátka dobré znát a umět uvařit. Patří mezi ně i několik polévek, které jsou nejen velmi chutné a výživné, nýbrž také jednoduché na přípravu. A co víc, pochutnat si na nich mohou dokonce i vegetariáni a vegani. Jak na pórkovou, chřestovou či tzv. hrstkovou polévku?

O receptu na pórkovou polévku zřejmě slyšel už úplně každý. Ne všichni však znají recept na chřestovou polévku, která se připravuje v krémové variantě, nebo na tzv. hrstkovou polévku, jíž lze do značné míry přizpůsobit vlastním chutím.

Nespočet receptů nejen na polévky je k nalezení na https://www.vegan.cz/, portálu určenému především veganům a vegetariánům.

Recept na hrstkovou polévku

Tento recept ponechává velký prostor vlastní fantazii. Jediným pravidlem totiž je, že se hrstková polévka připravuje ze zeleniny, luštěnin a někdy také obilovin, jejich konkrétní druh však už závisí jen a pouze na volbě kuchaře. Níže zmíněné ingredience tedy slouží spíše pro inspiraci, určitě je většinu z nich možné nahradit, popřípadě vynechat.

Ingredience:

  • 2 mrkve
  • 1 petržel
  • kousek celeru
  • 1 cibule
  • 4 stroužky česneku
  • 100 g krup (předem namočených)
  • 100 g červené čočky
  • 100 g bulguru
  • 50 g ovesných vloček
  • 2 lžíce oleje
  • 1 lžička másla (volitelné)
  • sůl
  • pepř
  • kmín

Postup:

Příprava hrstkové polévky je velmi snadná. Nadrobno nakrájená cibule se orestuje na rozpáleném oleji s kouskem másla (lze vynechat), přidá se na kostičky nakrájená kořenová zelenina a vše se ještě cca 5 minut zlehka opéká.

Zeleninu je vhodné hned od začátku solit – polévka získá mnohem intenzivnější chuť a nebude nutné používat žádná umělá dochucovadla. Na poslední minutu opékání se přidá nadrobno nakrájený nebo prolisovaný česnek a vše se zasype vydatnou špetkou kmínu.

Dalším krokem je přidání cca 1 litru vody, kterou je nutné dostatečně osolit a opepřit. Následují i další ingredience – čočka, bulgur, vločky a kroupy (ty je vhodné předem na pár hodin namočit). Jakmile jsou luštěniny a obiloviny měkké, je hotovo.

Recept na pórkovou polévku

Pórková polévka je zdravá, nízkokalorická a samozřejmě také skvěle chutná. Lze ji připravit v mnoha různých variantách – součástí některých receptů na pórkovou polévku je například smetana, v jiných se k zahuštění používá rozkvedlané vajíčko. Níže zmíněná polévka žádné živočišné produkty neobsahuje a je tedy vhodná mimo jiné i pro vegany.

Ingredience:

  • 1 pórek
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 750 ml zeleninového vývaru
  • 3 středně velké brambory
  • 3 lžíce oleje
  • kmín
  • pepř
  • sůl
  • 200 ml veganské smetany (volitelné)

Postup:

Cibuli nakrájíme na kostičky a dáme restovat na středně rozpálený olej. Po chvilce přidáme nakrájený pórek a na poslední minutu také nadrobno nakrájený česnek a kmín. Přilijeme vývar a dle potřeby také vodu. Přivedeme k varu, přidáme na kostičky nakrájené brambory a dochutíme solí a pepřem.

Jakmile jsou brambory měkké, je polévka hotová. Kdo chce, může na závěr přidat rostlinnou smetanu a polévku rozmixovat.

Recept na chřestovou polévku

Chřestovou polévku lze bez nadsázky označit za elixír zdraví. Chřest je totiž antioxidant, působí protizánětlivě, snižuje hladinu cholesterolu a krevní tlak, pomáhá proti hypertenzi a má příznivé účinky na imunitní systém. Kromě toho skvěle chutná a pro přípravu polévky se náramně hodí. Jak na chřestovou polévku, kterou si mohou dát i vegani?

Ingredience:

  • 300 g chřestu
  • 3 brambory
  • 1 cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 2 lžíce oleje
  • 500 ml zeleninového vývaru
  • 500 vody
  • 200 ml veganské smetany (volitelné)
  • pepř
  • sůl

Postup:

Opět se jedná o extra jednoduchou polévku. Na rozehřátém oleji se orestuje nakrájená cibulka a chřest. Na poslední minutu se přidá také kmín a nadrobno nakrájený česnek. Poté se přilije vývar a voda, přidají se brambory, sůl a pepř. Jakmile jsou brambory měkké, zbývá už jen polévku rozmixovat tyčovým mixérem. Ke zjemnění lze použít rostlinnou smetanu.