Jaká je historie italské kuchyně a kde si ji dopřát u nás?

0
802

Když pomyslíte na Itálii, je velká šance, že první, co vás napadne, bude italské jídlo. Itálie vybudovala živou, bohatou kulturu, ve které hraje významnou roli. Zatímco tradiční italské jídlo je spojeno s rodinnými a kulturními kořeny, nyní je hlavním lákadlem pro cestovatele.

Od čerstvých mořských plodů po těstoviny a rizoto, italské jídlo nabízí vzrušující a lahodný zážitek pro ty, kteří cestují do Itálie. Čtěte dále, abyste se dozvěděli více o faktech a tradicích italského jídla a lépe pochopili, jak se Itálie stala ikonou jídla, kterou je dnes.

Počátky italské kuchyně

Jako celek je Itálie poměrně mladá země. Italské království oficiálně vzniklo v roce 1861 sjednocením mnoha existujících městských států. Proces slučování trval mnoho let, protože ne všichni byli potěšeni myšlenkou sjednocení. V roce 1871 se oficiální hlavní město Itálie přesunulo z Florencie do Říma a Itálie se plně sjednotila. Dnes známá republika vznikla po druhé světové válce. Vzhledem k tomu, že Itálie vznikla spojením několika městských států a kultur, historie italského jídla se může stát složitější. Každý region v Itálii má svou vlastní kulturu s odlišnými potravinářskými tradicemi a specialitami.

Zatímco některé z těchto rozdílů postupem času vybledly, mnohé tradice jídla stále rozlišují regiony. V pokrmech vytvořených každým regionem a dostupnosti surovin hrálo roli mnoho vnějších faktorů. Arabská kultura také v mnoha ohledech ovlivnila Itálii a pomohla utvářet italskou kuchyni. Jak různé kultury přinášely do Itálie nové ingredience a koření z Nového světa, začali Italové přidávat do svých jídel více rozmanitosti a rozmanitosti. Ačkoli, jako obecné pravidlo, italská jídla dnes mohou být jednoduchá a mají tendenci se zaměřovat na dvě až čtyři základní složky.

Italská kuchyně v 17. století

V 17. století začali kuchaři v Itálii definovat italskou kuchyni a zaměřili se na sjednocení italských jídel oslavováním regionálních rozdílů a experimentováním se složitějšími úpravami jídel. Předpokládá se, že tiramisu vzniklo v roce 1600. Ve skutečnosti většina nejznámějších italských dezertů pochází z této doby, včetně torrone a zuppa del duca nebo vévodova pudinku.

Jedním z nejdůležitějších pokroků v italské kuchyni v této době byly první moderní kuchařské knihy. V roce 1634 vydal Giovan Battista Critci text o jižní kuchyni , první svého druhu v italské kuchařské tradici. Dalším zásadním textem v dějinách italské kuchyně byla kniha receptů vydaná v několika svazcích Antonia Latiniho.

Italská kuchyně v 19. století

19. století zaznamenalo mnoho změn po celém světě. Itálie se konečně oficiálně sjednotila jako celá země a průlomový vědecký výzkum změnil stravovací návyky lidí. Technologické inovace a pokrok v oblasti organických hnojiv zvýšily zemědělskou produkci, snížily ceny a zpřístupnily více potravin většině.

Každá z těchto změn přispěla k tomu, že se italská kuchyně rozvinula více do kulturního fenoménu, jakým je dnes. V této éře byly vytvořeny nejikoničtější italské pokrmy, včetně pesta, carbonary a oblíbené pizzy.

Raffaele Esposito je ten, který Italům představil pizzu Margherita poté, co ji vyrobil na počest italské královny Margherity di Savoia v Neapoli. Recept vzbudil celonárodní pozornost a pizza byla krátce poté přijata jako jedno z italských mistrovských děl.

Italská kuchyně v současnosti

Jídlo dnes zůstává cenným aspektem italské kultury, ačkoli mnoho Italů přijímá nové stravovací postupy z jiných zemí. V posledních letech jsme byli svědky zvýšené popularity italské kuchyně, která v novém pokrmu kombinuje prvky jídla ze dvou nebo více kultur.

Mnoho italských kuchařů se dnes drží tradičních receptur a udržuje esenci historie italského jídla naživu. Italské gastronomické tradice odrážejí italskou národní historii a spojují Italy při všech příležitostech.

Tip: Pokud jste po přečtení těchto řádků dostali chuť na kvalitní a autentickou italskou kuchyni, využijte možnosti rozvozu pizzy Olomouc, případněrozvozu pizzy Brno. Vše připraveno s láskou, dle originálních receptur a rozeným Italem.