Dar peruánské přírody Caigua

0
180

Tato rozvětvená rostlina dorůstá délky až osmi metrů. Vyskytuje se hlavně ve střední Americe a obvykle se pěstuje pro své jedlé ovoce. Listy mají vejčitý tvar se zubatým okrajem. Její plody připomínají okurky, často se jí proto také přezdívá Wild Cucumber”. Plody dosahují délky až 20 cm a povrch mají pokrytý jemnými trny. Mladé ovoce se konzumuje syrové, zatímco starší ovoce se vaří. Dále se používají i výhonky a listy. Proč je Caigua zajímavá a čím prospívá našemu tělu?

Historie zázračné rostliny Caigua

Caigua původné pochází z Peru. Dnes ji však najdeme i ve střední Americe, kam se během staletí rozšířila. Lidé ji hojně využívali v tradiční medicíně pro spalování tuků a na nemoci srdce a cév. Účinná je také proti zánětům v těle a v uších. Mladé listy se používaly jako zelenina do různých pokrmů a kořeny k čištění zubů.

Caigua jako lék na vysoký tlak či parazity

Ze semen této rostliny se vyrábí čaj, který napomáhá proti vysokému krevnímu tlaku. Semena, která se usuší, se mohou používat při léčbě střevních parazitů. Plody se vaří v mléce a kloktají se k léčbě tonzilitidy, ovocná šťáva z Caigui zase napomáhá k léčení vysoké hladiny cholesterolu v krvi, angíny či cukrovky. Listy jsou považovány za hypoglykemické a připravují se v odvarech pro léčbu diabetu.

Caigua má nízké kalorické, za to ale vysoké zdravotní hodnoty. Podle zdravotních tvrzení pomáhá k normální činnosti srdce, ke kontrole tělesné hmotnosti, k normálnímu trávení a funkci střev, k dobré funkci jater, pročištění a k normální funkci močových cest. Také zamezuje ukládání tukových zásob a pomáhá k již zmíněnému hubnutí.

Caigua v kuchyni

Tato rostlina najde své využití nejen v oblasti léků a medicíny, ale také v gastronomii. Může se používat jak syrová, tak vařená. V gastronomii se z Caigui používají hlavně plody, které se podávají s masem, další zeleninou či rybami a zapékají se. Také se mohou nakládat jako klasické okurky, které jsou nám známé. Nasládlá ovocná příchuť může být podobná okurce nebo jinak bez chuti.
Plody jsou bohaté na vitamíny B a C, minerální látky, vlákninu a bílkoviny. Proto se hojně využívají jako spalovače tuků. Jsou skvělým regulátorem metabolismu sacharidů a tuků a jsou přírodní, proto je mnoho lidí s nadváhou používá k účinnému snižování hmotnosti.

Caiguu můžete zakoupit v eshopu Energie života.

Ženy s.r.o. Magazín
  • 3K
    Shares