Velikonoce po francouzsku aneb mazanec, to je více než jen pečivo

0
3351

Jaro je tu a s ním přichází tradiční a každoročně mnohými očekávané oslavy Velikonoc. Tyto svátky jsou již od nepaměti spojeny s rodinným setkáváním, veselým koledováním a především s tradičními pokrmy. Mezi jeden z těch nejpopulárnějších a nejtradičnějších patří kromě beránka či jidášků také mazanec. Každý z nás v životě už nejspíš nějaký mazanec ochutnal, ale víte, co se skrývá za jeho historií a čím získává takový pravý mazanec svoji nezaměnitelnou chuť?

První dochované recepty na mazanec pochází z 16. století, ale jarní kynuté bochánky se dělávaly už dlouhá staletí před tím. Samotný název „mazanec“ pochází patrně ze slova „pomazání“ – hospodyňky pekly toto lahodné pečivo na Bílou sobotu a na Velikonoční neděli je pak nosily do kostela, kde je kněz posvětil, čili pomazal. Stejně jako dnes ho však hospodyně vyráběly z kynutého těsta a jeho výroba vyžadovala velkou zručnost a spoustu času.

V dnešní době si již můžeme vychutnat pravé mazance bez námahy a svěřit jejich přípravu pekárenským mistrům například z francouzského pekařství PAUL. Poctivý, čerstvě upečený mazanec, který voní máslem a rozinkami, s křupavými mandlemi na povrchu. Přesně takový, který rádi nabídnete každé milé návštěvě i koledníkům a jenž přijde vhod ke sváteční snídani i odpolední kávě s rodinou.

Abyste získali ještě intenzivnější chuťový zážitek a dokonalý pocit čerstvosti, můžete dát mazanec těsně před podáváním na pár minut do vyhřáté trouby. Nádherně tím rozvinete všechny jeho chutě a vaši domácnost provoní sladká vůně svátečních dní. Veselé Velikonoce/ Joyeuses Pâques! Mazanec bude v prodeji od 11. do 18. dubna 2022 na všech pobočkách i na e-shopu pekařství PAUL.